Deși probabil că ne îndreptăm cu toată viteza spre zidul de beton armat al idiocrației în ceea ce privește administrația centrală și viața politică, poate n-ar fi rău să ne mai amintim din când în când cine e meritocratul și ce vrea el.

  1. Meritocratul are obrazul nepătat. Nu este șantajabil; se află acolo datorită meritelor sale, nu are de plătit nimănui nici un favor.
  2. Meritocratul are ficatul tare, pentru că nu are nimic de demonstrat. Își face treaba fără să vrea show. Își vede de ale lui cât poate mai bine și rezistă bine mizeriilor din jur.
  3. Meritocratul are inimă puternică, ține la muncă. Așa e natura lui de profesionist. A muncit ca să ajungă unde este și nu-și bate joc de propriile eforturi.
  4. Meritocratul are creier. E tot ce poți primi mai bun. Când te duci la doctor sigur te interesează să nimerești la șeful de promoție, nu la repetentul clasei. La fel și la profesor. La fel și la instalator. Și la croitor. Și la coafor. Oriunde, la urma urmei.
  5. Meritocratul are coloană vertebrală (dreaptă); lui nu-i e teamă să spună atunci când ceva nu-i în regulă. De aia vei avea parte numai de muncă de calitate. Fiindcă meritocratul nu poate lucra în alte condiții, are standarde. Altfel nu era acolo unde e.

Ah. Cred că sunt vremuri în care meritocratul ar trebui să mai aibă și picioare zdravene, ca să fugă cât l-or ține, încotro o vedea cu ochii (ăia ageri).