Știu că „legumele fierte” au intrigat/răcorit multă lume, de la caz la caz, așa că e momentul să fac următorul pas și să vă provoc să trecem dincolo de părerile noastre (da, știu, e greu, ba chiar dureros!), spre părerile lor, ale liceenilor.
Am făcut o platformă unde să se exprime, că tot îi învățăm neîncetat ce importante sunt democrația și alegerea personală. Să ne spună ei ce vor să citească și ce nu mai vor să citească. Nu ce credem noi că e bine și frumos pentru ei, sau ce ne plăcea nouă pe vremea când nu aveam internet și televizor. Fiecare părinte, rudă sau cunoscut poate da mai departe acest link, spre un adolescent licean. Iar ei îl pot da spre alții, ca să spună cât mai mulți ce vor să aibă în lista de lecturi și în manuale, așa încât cititul să nu li se mai pară o pierdere de vreme.
Se poate vota chiar aici:
Create your own user feedback survey
Dacă, din orice motiv, nu puteți vota, quizzul este disponibil și online, aici.
Între vorbe și fapte rămâne mereu o distanță, pe care îmi propun s-o scurtez în fiecare zi – asta e fapta mea de azi, faceți-o și voi pe a voastră, cu un „share”. Mi-ați cerut (pe drept cuvânt) soluții, liste de lecturi și recomandări. Însă, dacă le scot eu din pălărie, suntem în același punct – nu preferințele sau presupunerile MELE contează, ci ale LOR.
Deci, vot deschis!
March 29, 2016 at 5:41 am
mi-am făcut fapta şi l-am rugat, aseară, pe juniorul mare să completeze chestionarul. l-am prins in living şi mi-a completat chestionarul în fugă, pe tabletă, pentru că laptopul e la reparat, aşa că a rămas să mai transmit eu nişte cuvinte de la el: n-a completat prima parte a chestionarului pe motiv că nu-şi alege lecturile pe genuri. la ultima întrebare a spus că ar prefera să se studieze şi literatură non-ficţională.
eu am resimţit mai acut problema inadecvării lecturilor şcolare ale copiilor mei la vârstele dintre clasele a II-a şi a VI-a. cel mic a început să citească “de plăcere” de-abia într-a şaptea. şi a trecut direct la Dickens, Gogol, Cehov. nu am insistat să aflu de ce refuză cu obstinaţie lecturile de pe listele de la şcoală. acum citeşte “Ion”, pentru că l-a găsit pe masa din living şi pretinde că-i place. Cumpărasem volumul pentru mine când am constatat că nu mai am găsesc cărămida din colecția Patrimoniu de pe vremea mea. deci ideea e să dea peste cărţile astea înainte de a le găsi pe listele de la şcoală.
April 5, 2016 at 9:07 pm
Mulțumesc pentru vot și feedback! interesantă abordare, „să dea peste cărțile astea înainte de a le găsi pe listele de la școală”. Da, și eu cred că ar fi o soluție rezonabilă.